
TOP 3 łatwych przepisów na Tłusty Czwartek!
Uwielbiamy Tłusty Czwartek! Jeszcze bardziej uwielbiamy wspólne gotowanie i pieczenie. A już najlepiej jak możemy połączyć te dwie rzeczy 😀 Tak oto powstał wpis z naszymi przepisami na zbliżające się święto 😉 Oczywiście przepisy są banalnie proste i idealne dla całej rodziny.
Zapraszamy na nasze TOP 3 przepisów na Tłusty Czwartek!
Najprostsze na świecie pączusie serowe!
Czego potrzebujemy?
- 400 g serka waniliowego
- 4 jaja
- ekstrakt z wanilii
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- smalec/ olej do smażenia (około 1l)
- Dodatki: cukier puder/ cynamon z cukrem/ lukier
Wykonanie:
- Serek mieszamy rózgą z jajami i ekstraktem z wanilii.
- Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto odkładamy na około 15 min. W tym czasie podgrzewamy olej/smalec do około 175C.
- Łyżką namoczoną w gorącym oleju nakładamy ciasto i smażymy. To są magicznepączusie, ponieważ same się obracają podczas smażenia. Pamiętajcie, żeby pilnować temperatury oleju. Ja nakładałam ciasto małą łyżką do lodów.
Pączusie wyszły przepyszne! Zdecydowana większość przypomina śmieszne stworki, a nie pączki, ale co tam! Oskar był zachwycony tym faktem!
Faworki dla leniwych!
Czego potrzebujemy?
- gotowe ciasto francuskie
- 1 jajko
- cukier puder
Wykonanie:
- Ciasto francuskie kroimy na paseczki około 4 cm.
- Na środku każdego kawałka robimy małe nacięcie.
- Zawijamy jak tradycyjne faworki.
- Wykładamy faworki na blachę (zostawiając odstępy). Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Faworki wkładamy do nagrzanego na piekarnika (200C) i pieczemy około 10 min. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.
Pyszne! Szybkie! Mniej kaloryczne od klasycznych faworków!
Strauben – lane ciasto pączkowe, czyli nasze ślimaczki!
Czego potrzebujemy?
- 500 ml tłustego mleka
- 4 jajka + 2 białka
- laska wanilii
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- Dodatki: olej do smażenia (około 700 ml)/ cukier puder do posypania/ opcjonalnie likier cytrynowy
Wykonanie:
- W garnuszku podgrzewamy mleko z masłem, cukrem i laską wanilii. Mieszamy aż masło się roztopi i zdejmujemy z ognia.
- Z garnuszka wyjmujemy laskę wanilii, przekrajamy ją wzdłuż i wyjmujemy ziarenka, które z powrotem wkładamy do garnka.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli i dodajemy mleko z dodatkami. Wszystko mieszamy do połączenia składników.
- Do masy dodajemy jajka + białka (nie ubite) i jeśli używamy dodajemy likier.
- Ponownie mieszamy (możemy blendować lub miksować) do uzyskania gładkiej konsystencji.
- W garnku z szerokim dnem podgrzewamy olej do ok. 170C – ja robię to na oko i sprawdzam wlewając troszkę ciasta 🙂
- Ciasto wlewamy do rękawa cukierniczego lub do woreczka i w rogu robimy maleńki otwór.
- Na gorący olej wlewamy ciasto robiąc okręgi od wewnątrz do wewnątrz.
- Po chwili przekładamy na drugą stronę i smazymy do uzyskania brązowego koloru.
- Wyciągamy ślimaczka łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym.
Ślimaczki świetnie smakują z cukrem pudrem. Przepis z bloga Zosi Cudny – www.makecookingeasier.pl 🙂
A jakie są Twoje ulubione przepisy na Tłusty Czwartek?
Kasia – Matka Polka Redaktorka. Na co dzień zajmuję się Familytime.pl – to moja praca i hobby. Piszę teksty, robię zdjęcia i filmy, przygotowuję zestawienia wydarzeń, odpisuję na komentarze, na wiadomości i robię wszystko, aby jak najwięcej rodzin, spędzało czas RAZEM 💙
Będzie nam baaardzo miło, jeśli udostępnisz ten post. Dziękujemy 🤗
A jeśli chcesz być z nami na bieżąco, zapraszamy na nasze pozostałe kanały 👇
