
Dary lasu w słoiku!
W niedzielę byliśmy na grzybach w okolicach Kościerzyny. Muszę przyznać, że było to niezwykle udane grzybobranie. W ciągu 1,5 h w promieniu 500 m od auta, zebraliśmy 2 pełne koszyki podgrzybków z pięknymi, małymi, czarnymi kapeluszami, które idealnie nadają się do marynowania!
Poniżej znajdziecie mój niezawodny przepis na grzyby marynowane w zalewie octowej.
Co przygotować?
- Około 10 wyparzonych słoików (najlepiej małych ok. 200 ml – takich „na raz” 😉 )
- Około 2 kg grzybów
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 2 duże łyżki cukru
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 szklanki wody ( szklanka 250 ml)
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
Jak przygotować?
- Grzyby oczyść i umyj na pod bieżącą wodą. Większe pokroić na kawałki. Mniejsze mogą zostać w całości.
- Przygotować słoiki: wyparzyć, wytrzeć do sucha i do każdego słoika dodać kawałek cebuli.
- Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i gotować 5-7 min. Ugotowane grzyby odcedzić i jeszcze gorące włożyć do słoików (mniej więcej do ¾ objętości słoika).
- Przygotować zalewę octową: wodę, ocet i wszystkie przyprawy zagotować.
- Wrzącą zalewę nalewamy do słoików z grzybami starając się, aby przyprawy również znalazły się w słoikach. Mocno zakręcamy i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Po wystygnięciu przechowujemy grzyby w chłodnym miejscu np. piwnicy.
Dla lubiących eksperymentować polecamy dodać do kilku słoiczków po 1 maleńkiej, suszonej papryczce chili. Daje ona niezwykłego kopa, a sos tatarski z takimi ostrymi grzybkami smakuje obłędnie! Spróbujecie? 🙂
Spodobał Ci się przepis? Świetnie! Będę wdzięczna, jeśli go udostępnisz! Dziękuję!
Kasia – Matka Polka Redaktorka. Na co dzień zajmuję się Familytime.pl – to moja praca i hobby. Piszę teksty, robię zdjęcia i filmy, przygotowuję zestawienia wydarzeń, odpisuję na komentarze, na wiadomości i robię wszystko, aby jak najwięcej rodzin, spędzało czas RAZEM
A jeśli chcesz być z nami na bieżąco, zapraszamy na nasze pozostałe kanały
