Łatwy przepis na wielkanocną przekąskę (i nie tylko)! My robimy te paszteciki kilka razy w roku 🙂 Idealnie nadają się na Wielkanoc np. do żurku, ale również super się sprawdzą na pikniku lub wycieczce. Łapce przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą!
Co będzie potrzebne?
– ciasto francuskie (gotowe ze sklepu)
– 3-4 surowe białe kiełbasy
– 1 jajko
– 2 łyżki wody
– łyżka majeranku
– Szczypta maku/ sezamu/ oregano (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Piekarnik nastawiamy na 200/220C
2. Ciasto rozwijamy i smarujemy rozbełtanym jajkiem z dwiema łyżkami wody i posypujemy majerankiem.
3. Na dłuższy bok ciasta wyciskamy surową białą kiełbasę.
4. Zwijamy w rulon. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy makiem/sezamem/ziołami.
4. Kroimy ciasto na 3 cm kawałki i układamy na blaszce, zachowując odstępy.
5. Pieczemy w piekarniku ok.25 min.
Paszteciki są banalnie proste i wszystkim smakują! Dobre są na ciepło jak i na zimno.
Kto się skusi?

Spodobał Ci się przepis? Wspaniale! Będzie nam szalenie miło jeśli go udostępnisz! Dziękujemy!
Kasia – Matka Polka Redaktorka. Na co dzień zajmuję się Familytime.pl – to moja praca i hobby. Piszę teksty, robię zdjęcia i filmy, przygotowuję zestawienia wydarzeń, odpisuję na komentarze, na wiadomości i robię wszystko, aby jak najwięcej rodzin, spędzało czas RAZEM ![💙]()
A jeśli chcesz być z nami na bieżąco, zapraszamy na nasze pozostałe kanały ![👇]()
FACEBOOK
INSTAGRAM
YOUTUBE