Święto Chleba w Gdańsku to synergia wspólnej promocji, lokalizacji w ramach jarmarkowej przestrzeni na Głównym Mieście oraz wsparcia Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. To wydarzenie niezwykle ważne dla rzemieślników piekarstwa, które pozwala im nie tylko podtrzymać, ale i budować nowe relacje z klientami.
XXVIII Święto Chleba na Jarmarku św. Dominika to ukłon w stronę tradycji, ale spojrzenie w kierunku nowoczesności. Niezwykle ważne jest dziś zdrowe żywienie – promowanie go, poprzez oferowanie konsumentom produktów zbożowych najwyższej jakości, idealnie wpisuje się w trend świadomego i zdrowego planowania oraz przygotowywania posiłków.
Święto Chleba skierowane jest do wszystkich gości Jarmarku. Znajdą tu nie tylko pyszne pieczywo, ale też zastanie ich moc atrakcji. Występy artystyczne, konkursy, strefa zabaw dla dzieci, strefa porad ekspertów to tylko kilka z nich. Najważniejsze jednak jest pokazanie tradycji pomorskich rzemieślników.
Będą degustacje wyrobów piekarskich i cukierniczych, a na scenie odbędą się konkursy, w których nagrodą będzie mąka do domowego wypieku oraz produkty piekarsko-cukiernicze. Szczudlarze będą zapraszać do zabawy, odbędą się występy zespołu muzycznego oraz artystów teatralnych, którzy również będą prowadzić animacje w strefie dla dzieci.
Konkurs – skoro to Święto Chleba – musi dotyczyć oczywiście wypieku. Wypiekasz w domu własny chleb? Z ziarnami czy bez? Razowy, żytni, na maślance, a może gryczany? Na pewno jest pyszny! Sprawdź jak oceni go jury ekspertów branży piekarskiej i zdobądź nagrodę! Świetna zabawa i smaczne, chrupiące i zdrowe pieczywo.
Zapraszamy do udziału w Konkursie na najlepszy chleb domowego wypieku organizowany w ramach XVIII Święta Chleba w Gdańsku.
Konkursowe chleby wraz z wypełnionym zgłoszeniem należy dostarczyć osobiście do punktu przyjmowania zgłoszeń, usytuowanego z boku sceny na Wyspie Ołowiance w Gdańsku, w dniu 23 lipca 2023 roku, między godziną 11 a 13. Uczestników prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Bądźcie z nami 23 lipca na Ołowiance. Poznacie tradycje rzemiosła, ale też nowości i trendy. Młodzi, którzy myślą o zawodzie piekarza, zdobędą nie tylko dodatkową wiedzę, ale też dowiedzą się, jakie są możliwości pracy w tym fachu. Najmłodsi natomiast posmakują iście prawdziwego pieczywa.
To także świetnie wydarzenie dla samych rzemieślników – piekarzy i cukierników – podczas którego mogą wymienić się doświadczeniami, ale przede wszystkim spotkać się z konsumentami i dowiedzieć, czego oczekują dziś od wyrobów opartych na zbożach.
Święto Chleba nie powstałoby, gdyby nie ścisła współpraca komitetu organizacyjnego utworzonego przez przedstawicieli SRP RP, Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku oraz MTG. Impreza finansowana jest z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.